пʼятницю, 12 квітня 2013 р.

Долина нарцисів




Долина нарцисів

Долина нарцисівНа території Карпатського біосферного заповідника знаходиться шість заповідних масивів, які представляють все ландшафтне і біогеографічне різноманіття Східних Карпат, але найвідомішим і найбільш привабливим для туристів являється Хустський масив, більш відомий як Долина нарцисів. Така поетична назва невипадкова – щовесни неозорі простори долини вкриваються суцільним килимом з цих витончених білих квітів.



Долина нарцисівЗаповідні землі займають рівнинну ділянку площею 257 гектарів в заплаві річки Хустець на висоті 180-200 метрів над рівнем моря. Цей унікальний ботанічний об'єкт веде своє походження з доісторичних часів: ще в льодовиковий період з гір зійшов величезний пласт ґрунту, разом з яким в долину «прибув» нарцис вузьколистий, який зазвичай росте на великих висотах. Теплий та вологий клімат, а також потоки води, що стікали з гірських вершин після сходження криги, сприяли акліматизації, цвітінню і розповсюдженню нарцисів – сьогодні в Карпатському заповіднику росте найбільша в Середній Європі популяція. Незважаючи на це, в 1980 році нарцис вузьколистий був занесений в Червону книгу України. Однак про все по порядку.
Долина нарцисівКрім власне нарцисів на території долини росте близько 500 видів рослин, серед яких є дуже рідкісні, та й фауна, яка різко відрізняється від інших заповідних ділянок, тут дуже багата. Але щороку площа луків зменшується – змінився гідрологічний режим ґрунтів, і квітам не вистачає вологи. Не останню роль в екологічному дисбалансі грає великий потік туристів – заради збереження долини екологи пропонують зняти асфальтне покриття і заборонити проїзд на територію заповідника, який увійшов до міжнародної мережі біосферних заповідників ЮНЕСКО, насадити дерева і зволожити землю. В іншому випадку, через кілька десятиліть зустрічатись нарцис вузьколистий буде тільки на сторінках Червоної книги.


Долина нарцисів


Долина нарцисів

Долина нарцисів

Долина нарцисів


Немає коментарів:

Дописати коментар