середу, 29 січня 2014 р.

Найдивовижніші гриби планети

                                                                                     
Найдивніші гриби планети





  Ці гриби справді незвичайні!!!














Hericium erinaceus
Цей схожий на їжака гриб зустрічається в Північній Америці, Європі та Азії. В різних місцях його нарекли різними промовистими іменами: левова грива, грибна локшина, мавпяча голова та ін. Своє плодове тіло гриб формує на ще живих або палих листяних деревах, найчастіше в місцях розлому кори або відламаних сучків. Незважаючи на дивний вигляд, цей гриб їстівний — на смак він нагадує м'ясо креветок. Всіяний «голками» красень-гриб внесений до Червоних книг багатьох країн, але для харчової промисловості та медицини (так, він має ще й медичне значення) його переважно вирощують штучно.

Lycoperdon
В Україні під назвою дощовик або порхавка відомо багато грибів цього роду. Раніше сюди також відносили порхавку гігантську, проте нині вона зачислена до роду Calvatia. Відмінною рисою всіх цих грибів являється округле плодове тіло, яке у випадку гігантського дощовика може достягати солідних розмірів. Після дозрівання спор на плодовому тілі з’являється отвір, через який і розповсюджуються спори. Багато видів дощовиків, поки не втратили білизну, їстівні і навіть смачні. Деякі види також використовуються в медицині.

Lactarius indigo
Цей гриб зустрічається в Північній і Центральній Америці, а також у Східній Азії. Відноситься до роду хрящ-молочників. Відмінною особливістю гриба являється блакитне забарвлення, інтенсивність якого зростає в результаті пошкодження гриба. З віком забарвлення бліднішає. На перший погляд може здатись, що гриб неїстівний, але це не так. Ці гриби можна побачити на прилавках безлічі азіатських ринків.

Clathrus ruber
А ось це вже точно неїстівний гриб. Носить назву решіточник червоний, росте як правило на залишках гниючої деревини та опалому листі. Плодове тіло має вигляд сферичної решітки, зріла м’якість має неприємний запах. Занесений до Червоної книги України та багатьох інших країн — гриб дуже рідкісний з природно малою чисельністю.


Hydnellum peckii
Цей гриб можна зустріти в хвойних лісах як Нового Світу, так і Старого. На північноамериканському континенті через краплі червоної рідини, які виділяються на плодовому тілі, його влучно назвали «кровоточивим зубом». Незважаючи на неприємний вигляд (хоча деяким він навпаки здається апетитним, оскільки нагадує тістечко з джемом) гриб не отруйний. Проте куштувати його не радимо, так як він дуже гіркий на смак.


Laccaria amethystina
Лілові гриби, які американці прозвали «аметистовою шахрайкою» зустрічаються в помірних лісах як Північної Америки, так і Євразії. В міру «старіння» плодові тіла цих грибів втрачають своє яскраво фіолетове забарвлення. Незважаючи на «грізний» вигляд, гриби їстівні.

Phallus indusiatus
«Дама з вуаллю», як назвали цей гриб американці, представник роду грибів веселка. Незвичайною особливістю гриба являється наявність «вуалі», яка обплутує плодове тіло цієї «дами». Шапка гриба вкрита зелено-коричневим слизом, який приваблює комах. Вони беруть активну участь у поширенні спор. Зустрічається в Південній Азії, Африці, Австралії та обох Америках. Гриб їстівний і в Китаї досить широко використовується в приготуванні різних страв.


Mycena chlorophos
Ці незвичайні біолюмінесцентні гриби (вночі вони світяться зеленим світлом) зустрічаються в субтропічних лісах Японії, Полінезії, Шрі-Ланки, острова Ява, в Австралії та Бразилії. Ростуть лісові ліхтарики на уламках повалених дерев. Найбільш інтенсивне світіння грибів відзначається при температурі 27°C.


Entoloma hochstetteri
Казкові грибочки яскраво блакитного кольору ростуть в лісах Індії та Нової Зеландії. В літературі немає відомостей про те, їстівні ці гриби чи ні. Можливо, насичений блакитний колір розвіяв всі сумніви новозеландських грибників щодо їх потенційної отруйності. Блакитний гриб, завдяки своєму незвичайному забарвленню, опинився на новозеландській банкноті номіналом $50.


Trametes versicolor
Цей гарний гриб-трутовик відомий під назвою «індичий хвіст» має жорсткі напівкруглі шапки, зібрані в групи. Верхня частина розділена на зони різних кольорів. Поширений по всьому світу. За деякими даними в сирому вигляді цей гриб має антиканцерогенні властивості. Їстівний, але несмачний.


Chorioactis geaster
Химерний та дуже рідкісний гриб прозваний «сигарою диявола» був помічений лише в американському штаті Техас та Японії. В США він зустрічається на мертвому корінні місцевого виду в’язу Ulmus crassifolia, в Японії — дубу. Вчені поки не можуть зрозуміти, чому цей гриб зустрічається лише в двох віддалених один від одного регіонах Землі, які знаходяться приблизно на одній широті.


Немає коментарів:

Дописати коментар