Корисні поради

Смертельно- отруйні гриби



Ягоди уповільнюють старіння мозку

Ягоди зменшуть старіння мозку
Вчені довели що часте вживання ягід може сповільнити втрату пам'яті.
У жінок, які найбільше споживали ягоди чорниці або суниці затримка  розумового старіння становила приблизно від 1.5 до 2.5 років, зокрема це зниження пам'яті і що розумових здібностей.


У досліджені, яке опубліковане в Annals of Neurology, дослідники тестували розумові функції у 16 010 жінок. Їм телефонували раз у два роки протягом шести років.
"Ми представляє перші результати дослідження, які вже зараз доводять, що ягоди можуть уповільнити прогрес зниження розумових здібностей у жінок похилого віку" сказав автор дослідження доктор Елізабет Девора з Brigham and Women's Hospital і Harvard Medical School в Бостоні.

Жінка, яка їла найбільше ягід, їла півчашки чорниці та чашку суниці на тиждень. Жінки, які їли найбільше ягід, зазвичай мали і  більш високий рівень фізичної активності, у порівнянні з тими, хто їв менше ягід. Інші фактори, такі як освіта, куріння, алкоголь також були взяті до уваги при аналізі.
Ще одне дослідження невеликої кількості людей похилого віку і деяких тварин також вказують на те що ягоди корисні для розумового розвитку. 
Вчені стверджують, що  вживати ягоди одного сорту не дасть необхідного результату тому люди повинні споживати широкий діапазон фруктів і овочів, які, містять в собі флавоніди, втаміни С, Е і бета-каротином, також фрути є хорошими антиоксидантами і захищають організм від дії вільних радикалів.


Шоколад допомагає схуднути



Але тільки якщо ви займаєтесь спортом...
Шоколад
Дослідження, опубліковане в Archives of Internal Medicine показало, що здорові люди, які регулярно займатися спортом і їдять шоколад, як правило, мають меншу вагу, ніж ті, які зберігають багато цукерок на столі. У дослідженні проаналізовано понад 1000 дорослих у віці від 20 до 80 років, які в середньому раз на два дні їли шоколад, і ті, хто їв шоколад більше, ніж в середньому, мають більш низьке співвідношення ваги до зросту(ІМТ).
Індекс маси тіла або  ІМТ розраховується так: вагу(в кілограмах) потрібно розділити на висоту(в метрах) в квадараті. Нормальний ІМТ знаходиться має бути між 18.5 до 24.9.
"Дорослі, які споживали шоколад частіше мали більш низький індекс маси тіла, ніж ті, хто споживав шоколад рідше", йдеться в дослідженні під керівництвом Beatrice Golomb і її колеги з університету Каліфорнії в Сан-Дієго. "Наші результати - більш часте споживання шоколаду пов'язане зі зниженням індексу маси тіла - це інтригує", додала вона, закликаючи до більш детального дослідження і, можливо, більш рандомізоване клінічне дослідження метаболічних переваг шоколаду дасть точніші результати.
Експерти закликають до стриманості, особливо до встановлення точних результатів. Перш ніж приступити до вживання шоколаду кожен день, пам'ятайте, що шоколад містить більше 200 калорій, які в основному надходять з насичених жирів і цукру.

1.      Смертельно отруйні гриби
Серед грибів зустрічаються смертельно отруйні види, тобто можуть викликати отруєння з летальним результатом навіть при невеликій кількості з'їдених грибів. Смертельно отруйними видами вважаються:
Бліда поганка. Зростає цей гриб в лісовій зоні, особливо в південній частині, зустрічається на узліссях, просіках і в інших місцях зростання їстівних грибів. Сезон плодоношення з червня по жовтень. Капелюшок діаметром до 11 см, спочатку у вигляді дзвіночка, потім трохи опукла, шовковиста, біла, блідо - зелена, жовто - зелена або оливково - зелена, в середині зазвичай темніше - до оливково - бурої, без пластівців і лусочок на поверхні. Пластинки білі (завжди, незалежно від віку грибів). Ніжка довжиною до 15 см, товщиною до 2 см, до верху звужена, біла або зелена, з плівчастим кільцем, біля основи з мешковидних піхвою, яке після висмикування поганки залишається в землі, а тому і називається "чашею смерті". М'якоть біла, без особливого смаку і запаху. Бліда поганка - найнебезпечніший і отруйний гриб, навіть чверті капелюшки достатньо для летального результату. УВАГА! Спасіння у разі вживання гриба в їжу практично не можливо.
Жовчний гриб. Він росте одночасно з білими та іншими благородними грибами в сухих соснових і ялинових лісах. Капелюшок діаметром до 12 см, спочатку напівкуляста, потім подушковидна, буре, або коричнева, з сірим або жовтим відтінком. Трубчастий шар з дрібними порами, блідо-або брудно - рожевий. Ніжка довжиною до 10 см, товщиною до 4 см, кореневі, у міру зростання циліндрична, одного кольору з капелюшком, але трохи світліше, з сітчастим темним малюнком. М'якоть міцна, біла, гірка. У молодому віці дуже схожий на білий, відрізнити можна лише по розоватому трубчастого шару. Окремі екземпляри мають світло-сірий колір капелюшки і нагадують підберезники, відрізнить можна по трубчастого шару. Гриб неїстівний, смертельних отруєнь від нього може і не бути, але при попадання в кошик він передає свою гіркоту, після чого весь зібраний урожай можна викидати.
Лисичка помилкова. Росте вона по сусідству зі справжніми лисичками, відрізняється за формою і забарвленням капелюшки - округло-воронковідной, з рівними краями, від червонувато-оранжевого до мідно-червоного. Платівки яскраво-червоні. М'якоть тверда, дерев'яниста. Гриб неїстівний.
Ложнодождевік звичайний. Зростає цей гриб по сусідству зі своїми їстівними побратимами, найчастіше в парках, садах. Переважно на піщаних грунтах, з липня по жовтень. Плодове дерево до 10 см довжиною, округле, гладке або бородавчасті, спочатку з жорсткою, твердої, сірувато-жовтуватого оболонкою і щільною, фіолетово-чорною, з білими прожилками внутрішньою частиною, в кінці зростання з тонкою, ламкою оболонкою і порошкоподібної, оливково-бурого спорової масою всередині. М'якоть з неприємним запахом важкуватим сирої картоплі. Гриб неїстівний.
Ложноопенок. Він часто зустрічається по всій лісовій зоні. Росте на гнилих деревах і пнях, біля основи стовбурів, з квітня по жовтень. Капелюшок діаметром до 5 см, колокольчатая, пізніше майже плоска, нерідко з горбком по середині, гола, зеленувато - жовта або сірувато - жовта, у центрі трохи червонувата або червонувато - бура. Платівки часті, закриті спочатку плівкою, сірчано - жовті, потім зеленуваті і в кінці зростання оливково - чорні. Ніжка довжиною до 10 см, товщиною до 6 мм, рівна, нерідко вигнута, порожня, з волокнистим, звичайно зникаючим кільцем. М'якоть тонкомясістая, жовта з важким запахом і гірким смаком. Гриб неїстівний.
Мухомор червоний. Росте мухомор у хвойних, змішаних і березових лісах, з липня по жовтень. Цей дійсно гарний гриб можна відрізнити від всіх за його яскраво - червоному капелюшку з розкиданими по ній білими пластівцями - бородавками. Пластинки білі, ніжка біла, біля основи клубневидне. Гриб надзвичайно отруйний, викликає задуху, судоми, непритомність і нерідко призводить до смерті.
Мухомор пантерний. Росте він у хвойних і листяних лісах з липня по жовтень. Капелюшок діаметром до 10 см, округла, потім трохи плоска, жовто - червона або коричнева, іноді сіра, з розкиданими по поверхні дрібними білими пластівцями - бородавками. Ніжка біла, біля основи клубневидне, роздута, з приріс з низу піхвою і білим широким кільцем. Пластинки білі. Гриб отруйний, по отруйним властивостями схожий на червоний.
Мухомор цитриновий. Він росте в хвойних і листяних лісах з липня по жовтень. Капелюшок діаметром до 10 см, напівкуляста, потім у міру зростання опукла, блідо - жовта, вкрита білими, у вигляді шматків, пластівцями. Ніжка довжиною до 12 см, товщиною до 2,5 см, біла або злегка жовтувата, біля самої основи клубневидне, потовщена, догори трохи звужена, з плівчастим кільцем і приріс до основи піхвою. Пластинки білі, пізніше трохи жовтуваті. Гриб надзвичайно отруйний, за своїми властивостями дуже близький до бліду поганку.
Перцевий гриб. Зустріти його можна переважно у хвойних лісах, поодиноко. Але він може траплятися й невеликими групами. Капелюшок діаметром до 5 см, опукла або плоска, коричнева або мідно - червона. Трубчастий шар, прирослий до ніжки або злегка нізбегающій, з великими незграбними нерівними порами, жовтувато - червоний. Ніжка довжиною до 5 см, товщиною до 1 см, циліндрична, часто звужена донизу, рудувата, біля основи жовта. М'якуш жовтувато - червона, без особливого запаху, з гострим смаком гіркого і пекучого перцю. Гриб неїстівний, злегка нагадує маслюків та Моховиків, розрізняють його за кольором трубчастого шару і їдкою гіркоти.
Чортів гриб. Він рідко зустрічається в листяних лісах, середньої смуги Росії, частіше зростає в більш південних районах. Капелюшок діаметром до 8 см, сірувата або зеленувата, в дощову погоду слизова. Трубчастий шар червоний. Ніжка велика, товста, кореневі, роздута в підстави, з червоним сітчастим візерунком, нижній кінець ніжки у землі густо - цегляний, верх ніжки - оранжевий. М'якоть біла, на зламі спочатку червоніє, потім синіє, солодка на смак. Гриб дуже отруйний.
Ентоломи отруйна. Зустрічається вона в основному в південній половині лісової зони, переважно на узліссях, серед чагарників, з липня по жовтень. Капелюшок діаметром до 17 см, гладка, гола, білувата, тілесного чи тілесно - жовтого кольору, спочатку опукла з горбком, потім воронковідная, з хвилястим і зігнутим тонким краєм. Деякий час по тому капелюшок стає провисло і волокнисто - смугастої. Ніжка довжиною до 10 см, товщиною до 2 см, циліндрична, білувата, щелковістая. М'якоть біла, із запахом борошна. Пластинки спочатку жовтуваті, потім жовто - рожеві. Гриб отруйний.
Токсичність окремих видів грибів в даний час недостатньо вивчена, а дані джерел часто суперечливі. У першу чергу це відноситься до рядках і несправжні опеньки, токсичність яких залежить від району зростання. Однак, що містяться в них токсини: у рядках - гіромітрін, а в помилкових опеньках - Фалла-і аматоксіни (токсини блідої поганки), - смертельно небезпечні. Тому слід уникати вживати їх у їжу, навіть якщо в окремих джерелах ці гриби (строчок і опеньок цегляно-червоний помилковий) відносяться до їстівним або умовно їстівним.
1.1 Запобіжні заходи при збиранні та використанні грибів
1.Наіболее часто трапляються отруєння грибами, які мають зовнішню схожість з їстівними і випадково збираються разом з ними. Щоб уникнути такої помилки, яка може стати фатальною, необхідно добре вивчити загальні ознаки грибів і знати характерні відмінності отруйних видів.
2.Собірать слід тільки відомі вам види грибів. Невідомі або сумнівні плодові тіла не можна вживати в їжу. Слід пам'ятати, що характерні ознаки можуть бути відсутніми у деяких екземплярів, наприклад, білі пластівці на капелюшку мухоморів можуть змитися сильним дощем, капелюшок блідої поганки, зрізана у самого верху, не дозволяє помітити кільце.
3.Для дітей багато грибів набагато небезпечніше, ніж для дорослих, тому вживання навіть «хороших» грибів дітьми слід обмежити.
4.Опасность можуть представляти гриби, як акумулятори токсичних речовин (важких металів, пестицидів, радіонуклідів).
1.2 Помилкові «ознаки» отруйних грибів
Народні прикмети, «дозволяють визначити отруйні гриби», засновані на різноманітних помилках і не дозволяють судити про небезпеку грибів:
1.Ядовітие гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний (запах блідої поганки майже ідентичний із запахом печериць, хоча на думку деяких, бліда поганка не має запаху взагалі)
2. «Черви» (личинки комах) не зустрічаються в отруйних грибах (оману)
3.Все гриби в молодому віці їстівні (бліда поганка смертельно отруйна в будь-якому віці)
4.Серебряние предмети у відварі отруйного гриба чорніють (оману)
5.Головка цибулі або часнику буріє при варінні з отруйними грибами (оману)
6.Ядовітие гриби викликають скисання молока (оману)
1.3 Причини отруєння грибами
1.Токсічность самих грибів, обумовлена ​​наявністю токсинів (або мікотоксинів)
2.Продолжітельное зберігання зібраних грибів без їх кулінарної обробки, або тривале зберігання вже приготованих грибів
3.Пораженіе грибів шкідниками, зокрема, грибними мухами
4.Совместное вживання грибів деяких видів (напр., гнойовиків - Coprinus) з алкоголем
5.Накопленіе в процесі росту гриба в плодових тілах шкідливих організму речовин (важких металів та ін)
6.Частое вживання в їжу грибів сімейства сморчковая (Morchellaceae) Зловживання грибами, навіть першої категорії, шкідливо для організму, так як гриби - трудноперевариваемой їжа і при великому обсязі напівперевареною маси в ШКТ може розвинутися інтоксикація організму.
1.4 Отруєння деякими грибами
Отруєння фаллоідін
Виникає при вживанні деяких аманітових грибів, таких як бліда поганка, смердючий мухомор або весняна поганка. У м'якоті цих грибів обнаружнени наступні високотоксичні речовини:
фаллін
фаллоідін
кілька форм аманітін
Фаллін знешкоджується при кип'ятінні, решта ж отрути стійкі до теплової обробки і не видаляються.
Фаллоідін починає викликати глибокі зміни в клітинах печінки вже незабаром після прийому в їжу, проте, перші симптоми наступають через 6 - 24 години, іноді через дві доби. Отруєння починається з найсильніших болів у животі, нестримного блювання, сильного потовиділення і діареї, температура тіла знижується. У важких випадках (а майже всі такі отруєння - важкі!) Починається ниркова та серцева недостатність, настає кома і смерть. Отруєння може тривати до двадцяти днів.
Надійних методів лікування не існує, навіть при вчасно наданої медичної допомоги смертельними виявляються до 70% таких отруєнь. Домогтися успішного лікування можна лише у випадку швидкого встановлення діагнозу (до початку симптомів), для лікування застосовуються антіфаллоідние сироватки та тіоктіновая кислота.
Отруєння орелланіном або парафаллоідний синдром
Дуже важке отруєння, часто зі смертельним результатом. Симптоми його схожі з симптомами отруєння фаллоідін. Викликається термостійким токсином орелланіном, який міститься в таких грибах, як гірський Паутінник і деяких дрібних лепіотах, наприклад, у парасольці м'ясисто-червонуватому.
Орелланін особливо підступний тим, що має надзвичайно великий прихований період дії - перші ознаки отруєння з'являються через кілька днів або навіть тижнів. Це дуже ускладнює як діагностику, так і своєчасне лікування.
Перший прояв - поява невгамовним спраги, потім головні болі, болі в животі та нирках, відчуття холоду в кінцівках. Смерть може настати в результаті незворотного ураження нирок.
Гриби, які викликають це отруєння, зазвичай не привертають уваги грибників, тому випадки отруєння бувають рідко.
Отруєння червоним і пантерного мухоморами
Може супроводжуватися різними типами симптомів, оскільки ці гриби сильно варіюють за змістом кількох отрут. Найчастіше отруєння викликається мускарином, мускаридин (мікоатропіном) і буфотеніном. У разі переважання мускарину і буфотеніна основні симптоми отруєння - це розлади нервової системи, що супроводжуються маренням, галюцинаціями, істерією і сильною сонливістю. Мускаридин викликає шлунково-кишкові розлади з болем у животі, блювотою, діареєю, підвищеним потовиділенням, слинотечею, анурією, уповільненням серцебиття. Симптоми зазвичай з'являються через 1 - 2 години, тому можлива своєчасна медична допомога у вигляді промивання шлунка та симптоматичною підтримки нервової системи і серця.
Отруєння мускарином
Є гриби, які містять тільки мускарин і не містять інших отрут. До них відносяться деякі види волоконниць і говорушек (Clitocybe). Отруєння цими грибами проявляється через 1 - 2 години, для мускаринового синдрому характерні підвищене слиновиділення, потовиділення, блювання, пронос, брадикардія, легке звуження зіниць. У важких випадках наступають колапс, порушення дихання, набряк легенів.
Перша допомога полягає у видаленні отрути з шлунково-кишкового тракту (промивання шлунка, прийом адсорбентів). Як антидот використовують атропін та інші М-холіноблокатори. Також можуть бути показання до застосування адреноміметиків або глюкокортикоїдів.
Отруєння грибами сморчковая
Може бути викликано різними видами сморжів, вживанням неправильно приготованих страв з сморчковая грибів або їх непомірним вживанням. Діючим початком є ряд речовин, званих гіромітрінамі. Ці отрути можуть бути частково (у зморшків) або зовсім (у окремих екземплярів сморжів) термостійкими, тому рядки зовсім не можна употлеблять в їжу, а сморчки необхідно попередньо відварювати, зливаючи воду. Гіромітріни надають гемолітична дія, симптомами отруєння є підвищення вмісту гемоглобіну в крові, жовтяниця, блювання, діарея і сильна сонливість. У важких випадках виникають судоми, настає кома і смерть.
Отруєння галюциногенами
Найбільш вивчені як галюциногенні - гриби роду Psilocybe, в якості діючого початку вони містять псилоцин і псилоцибін. Так само є відомості про галюциногенних властивості деяких грибів з родів Panaeolus) і Conocybe. Отрути цих грибів відносять до психотомиметиками або до псіходіслептікам - речовин, що викликають порушення психіки. Отруєння супроводжується швидким зниженням артеріального тиску, сильним потовиділенням, розширенням зіниць, настає почуття сп'яніння і занепад сил. Незабаром з'являються ознаки важкого психозу з галюцинаціями, спотворюються уявлення про простір і час, можуть бути депресивні стани, іноді призводять до самогубства.
Отруєння гнойовики
Копрін
Гнойовик сірий
Гнойовик білий
Ці гриби вживають у їжу як умовно-їстівні, проте, якщо разом з ними вживати спиртні напої, може виникнути небезпечне отруєння. Отруїтися можна також якщо приймати алкоголь протягом 1 - 2 діб після вживання цього гриба.
Ознаки отруєння: тривожний стан, почервоніння обличчя, уповільнення пульсу і болі в кишечнику. Зазвичай синдром триває 2 - 3 дні.
Така дія іноді пояснюється тим, що гнойовики містять отруйна речовина, нерозчинна у воді, але добре розчинне у спирті. За іншими, більш правдоподібним даними, діючий початок (копрін [4]) інгібує фермент альдегідоксидаза, тим самим затримуючи метаболізм алкоголю на стадії утворення оцтового альдегіду, який і надає токсичну дію.
Шлунково-кишкові отруєння
Типові шлунково-кишкові симптоми можуть викликати багато грибів, які зазвичай вважаються слабоядовітимі, а також умовно-їстівні при їх неправильної кулінарної обробки. Таке отруєння може виникнути і при вживанні старих, перезрілих грибів, або довго зберігалися в неналежних умовах.
Симптоми проявляються через кілька годин у вигляді болів у животі, блювання, діареї і спека, у важких випадках супроводжуються судомами і втратою свідомості. Зазвичай отруєння проходить через кілька днів, але може спровокувати серйозні ускладнення, особливо у дітей і літніх людей.
Найбільш відомі отруйні гриби кишкової дії:
Чортів гриб
Рядовка тигрова
Розовопластіннік гігантський, або ентоломи олов'яна та інші види розовопластінніков
5.      Перші заходи допомоги
При важкому отруєнні грибами необхідно викликати лікаря.
До приходу лікаря хворого вкладають у ліжко, проводять промивання шлунка: дають рясне пиття (4-5 склянок кип'яченої води кімнатної температури, випити дрібними ковтками) або світло-рожевого розчину перманганату калію і викликають блювоту, натискаючи пальцем або гладким предметом на корінь язика. Для видалення отрути з кишечника відразу після промивання шлунка дають проносне і роблять клізму.
Для уточнення діагнозу зберігають всі нез'їдені гриби.
Лікування при отруєннях грибами залежить від їх виду. Отруєння блідою поганкою супроводжується блювотою і дегідратацією, після промивання шлунка проводять обмінне переливання крові, гемодіаліз, глюкозу з інсуліном внутрішньовенно, при порушенні дихання - атропін підшкірно.
Умовно-їстівні гриби:
Дубовик крапчастий
Дубовик
Багато видів роду Хрящ-молочник
Деякі сироїжки
2.      Отруйні ягоди
Збираючи ягоди, не спитайте їстівні і корисні з отруйними! Деякі з них настільки схожі на їстівні ягоди (вишні, чорну смородину, тутовник), що являють собою постійну небезпеку.
ДЕЯКІ Отруйні ЯГОДИ.
Арум
Інші назви: аронник, крохмальний корінь, бичачий мову, зміїний квітка.
Рослина цвіте в квітні-травні. Зелені ягоди при дозріванні червоніють. Мають солодкуватий смак.
Токсичність
Жування листя або ягід небезпечно.
Симптоми
Відчуття печіння в роті і в горлі.
Рясне слиновиділення.
Розлад шлунка, блювота (пізня).
При сильній дозі: сонливість, сердечне розлад.
Аукуба
Японський кущ, вирощений у парках і на терасах ресторанів. Ягоди яскраво червоного кольору дозрівають у лютому.
Токсичність
Попадання ягід у шлунок небезпечно.
Симптоми
Роздратування порожнини рота.
Розлад травлення.
Белладонна
Інші назви: прекрасна дама, беладона звичайна, чорний бутон, морський паслін. Рослина має квітка фіолетового кольору. Ягоди завбільшки з вишню, всередині з численними зернами, спочатку зеленими а потім чорними.
Токсичність
Небезпечно потрапляння ягід у шлунок. Ягоди їстівні для кроликів, дроздів.
Симптоми
Светофобія (боязнь світла), розлад зору, розширення зіниць.
Сухість у роті, сильна спрага.
Утруднене ковтання.
Важко говорити.
Суха червона шкіра (на обличчі, тулубі).
Судоми, прискорений ритм серцебиття.
Бріонія
Інші назви: диявольська ріпа, білий виноград, вогненна трава, переступень дводомний.
Витка рослина з квітами. Ягода червоного кольору (нагадує вишню), усередині містить зерна.
Токсичність
Коріння можна помилково прийняти за ріпу. Ягода викликає розлад шлунка.
Симптоми
Болі в животі.
Блювота.
Пронос.
Дафні
Інші назви: лісовий лавр, вовче лико.
Рослина має квіти білого, червоного і жовтого кольору. Ягоди яскраво-червоні чи синьо-фіолетові.
Токсичність
При попаданні в шлунок викликає отруєння.
Симптоми
Відчуття печіння в роті і в горлі.
Напуханіе губ.
Важко ковтати.
Пронос (іноді кров'ю).
Дотик рослини до шкіри викликає почервоніння і пухирі.
Дурман
Інші назви: чарівна трава, диявольська трава, снотворнік.
Рослина завезено з теплих країв. Ягода представляє собою колючий насіннєву коробочку із зернами усередині (від 2 до 3 мм). Зерна чорні, за формою нагадують квасолю.
Токсичність
Жування рослини або зерен небезпечно.
Симптоми
См беладонни.
Гірко-солодкий паслін
Інші назви: дикий виноград, солодко-гіркий паслін, дикий лакрічник, паслін чорний.
Злегка витка рослина, яка росте біля водойм, на берегах річок та ставків. Цвіте влітку. Квітка нагадує зірку з фіолетово-жовтою серединою.
Восени і взимку ягоди стають червоними, вони зібрані в кисть і мають спочатку солодкуватий, а потім гіркий смак
Токсичність
Різна.
Симптоми
Болі в животі.
Блювота.
Утруднене дихання.
Бересклет
Кущ, який використовується як огорожі.
Ягода жовтогаряча або червона, за формою нагадує шапку єпископа, усередині містить 4-5 зерен.
Токсичність
Ягоди небезпечно жувати і ковтати.
Симптоми
Нудота, блювота.
Головний біль.
Запаморочення, втрата свідомості.
Дрок
Інші назви: метельнік, прутьевідний метельнік.
Рослина являє собою кущ, може бути різної величини. Виростає в районі Середземномор'я, цвіте в червні. Квіти жовті. Стручки дозрівають в кінці літа, набуваючи спочатку коричневий, а потім чорний відтінок всередині.
Токсичність
Квіти і зерна отруйні.
Ступінь отруєння - різна.
Симптоми
Запаморочення, блювота.
Біль у животі.
Омела
Рослина у вигляді куща, розташоване на гілках дерев (яблуні, тополі, ялиця). Ягоди - білі, м'ясисті, напівпрозорі.
Токсичність
Різна.
Симптоми
Блювота.
Іноді кривавий пронос.
Сердечне розлад.
Параліч.
Гостролист
Невеликий кущ з блискучими зеленими колючими листками. Червоно-коралові ягоди розміщуються на стеблі.
Токсичність
Різна.
Симптоми
Блювота (пізня).
Сильний пронос, іноді з зневодненням.
Тис
Виростає у вигляді дерева або куща. У яскраво-червоної м'ясистої ягоді знаходиться насіння.
Токсичність
Розлади виникають тільки при розжовування насіння.
Симптоми
Серцебіеніе.
Збудження.
Нудота, блювота.
Болі в животі.
Міртолістная корпарія
Інша назва: провансальський торбах. Рослина у вигляді куща часто зустрічається в районі Середземномор'я. Темно-червоний плід дозріває влітку. Часто використовується як декоративна рослина (іноді навіть в міських парках і школах!).
Токсичність
Сильна.
Ягоду приймають за тутовник.
Симптоми
Через півгодини або годину виникають:
Сильна блідість.
Головний біль.
Запаморочення.
Блювота з блювотними масами червоного кольору.
Судоми.
Отруєння смертельно небезпечно.
Рицина
Однорічна рослина з лапатим листям. Ягода представляє собою колючий капсулу, усередині якої розташовані три овальних насіння сірого кольору з чорними прожилками.
Отруєння
Відбувається при розгризання насіння. Насіння, ковтнув цілком, може вийти з випорожненнями без шкоди.
Симптоми
З'являються протягом години.
Болі в животі.
Нудота, блювота (пізня), пронос.
Холодний піт.
Бірючина
Інші назви: bois noir, freizilon.
Чагарник заввишки 1,5-2 м. Використовують як огорожі. Чорні блискучі ягоди зібрані в грона (іноді розташовані окремо).
Отруєння
Відбувається при жуванні листя або від ягід, проковтнутих через недогляд.
Симптоми
Паління в порожнині рота і в горлі.
Блювота (пізня), пронос.
Дикий виноград
В'юнкий кущ, що часто використовується в декоративних цілях. Невеликі (4-5 мм) круглі чорні ягоди зібрані в грона.
Отруєння
При розжовуванні понад 10 ягід (кислий смак).
Симптоми
Нудота, блювота.
Болі в животі.
Млявість.
Смертельних отруєнь не викликає.
2.1 Перша допомога
Отруйні ягоди небезпечні насамперед для тих, хто не знає їх «в обличчя» і недосвідчений у властивостях лісових рослин. Вирушаючи до лісу, пам'ятайте, що ні в якому разі не можна збирати, а тим більше є невідомі вам ягоди, як би вони не були привабливі. Якщо все-таки отруєння сталося, необхідно якомога швидше промити шлунок, викликавши блювоту. Для цього спочатку слід випити 2-4 склянки води. Можна використовувати водну завись активованого вугілля (2 ст. Ложки на 0,5 л води), або слабкий розчин марганцівки, або розчин кухонної солі (1 / 2 ч. ложки на склянку води). Процедуру потрібно повторити не менше 3-4 разів, після чого для зв'язування і знешкодження отрут прийняти активоване вугілля, якщо його немає - трохи чорних сухарів, потім - крохмальний розчин, або збитий яєчний білок, або молоко (що є під рукою). Потім прийняти сольове проносне - сульфат магнію або натрію (25 г на 2-3 склянки води) і зробити очисну клізму. при судомах - хлораглідрат; хворого укутати в теплий спальник і терміново транспортувати в лікувальну установу.

10 продуктів  проти грипу



Природа проти грипу: 10 корисних продуктівНайкращий спосіб запобігти захворюванню на грип - це побудувати власний непробивний імунітет. Дейв Гротто, автор книги «101 продукт для порятунку життя», розповідає нам про 10 продуктів, насичених найбільшими дозами вітамінів та поживних речовин, необхідних нам для захисту та профілактики захворювань.




Гриби
Гриби зазвичай не сприймаються як здорова їжа, але вони містять дві серйозні зброї, необхідні організму людини у сезон грипу: селен, що допомагає клітинам крові виробляти цитокіни, які мають протизапальний ефект та виступають регуляторами клітинного і гуморального імунітету, і бета-глюкан, який стимулює імунні клітини на боротьбу з інфекцією, виступаючи при цьому очищуючим і ранозагоювальним агентом.


Свіжий часник
Гострий, пекучий смак свіжого часнику обумовлений алліцином. Алліцин – це хімічна сполука, яка утворюється при механічному руйнуванні клітин часнику та має бактерицидну і фунгіцидну дію. Люди, які приймають харчові добавки з алліцином, на 46% рідше страждають від застуди і швидше одужують, якщо все ж її підхоплять. Отже, додавайте свіжий часник в їжу щодня, експерти рекомендують два зубчики на день.

Свіжий лосось
Згідно з останніми дослідженнями, люди з низьким рівнем вітаміну D набагато частіше хворіють на респіраторні інфекції, ніж люди з високим рівнем вітаміну D. Дуже ефективно підвищує вміст цього вітаміну в організмі лосось. 100-грамовий шматок цього продукту забезпечує людину 360-ма одиницями вітаміну D, а деякі фахівці рекомендують цілих 800-1000 одиниць в день.


Чай
Дослідники Гарвардського університету виявили, що п'ять чашок чорного чаю на день протягом двох тижнів підсилюють в чотири рази захисну імунну систему організму, очевидно, завдяки теаніну. У чаї також містяться катехіни, які є сильними антиоксидантами. Саме завдяки цьому зелений чай ефективно зменшує кількість вільних радикалів в організмі людини. Гротто пропонує випивати щодня від однієї до трьох чашок чорного, зеленого або білого чаю.

Йогурт
Травний тракт - один з найважливіших імунних органів, а тому боріться з хвороботворними мікробами за допомогою пробіотиків і пребіотиків, які можна знайти в природних ферментованих продуктах, таких як йогурт. Згідно з дослідженням, проведеним у Віденському університеті (Австрія), одна порція продукту з наклейкою «живі і активні культури» в день підсилить імунну функцію.


Чорний шоколад
Дієтологи одностайні в тому, що чорний шоколад заслуговує на гідне місце в здоровій дієті, а дослідження, опубліковане в британському журналі про питання харчування, стверджує, що він може також і посилити імунітет. Великі дози какао підтримують клітини Т-хелпери, головною функцією яких є посилення адаптивної імунної відповіді.



Устриці
Цинк вкрай важливий для імунної системи, він мобілізує білі кров'яні тільця для атаки на бактерії і віруси, такі як грип чи застуда. Одна середня устриця забезпечує майже всю добову норму цинку, в той час як порція з шести делікатесів забезпечить більш ніж п'ятикратний рекомендований обсяг.





Мигдаль
Корисний для серця мигдаль забезпечує стимулюючий імунну систему антиоксидант вітамін Е, який знижує шанси підхопити застуду і зупиняє розвиток респіраторних інфекцій. Однак одного тільки мигдалю для денної норми недостатньо, тому включіть в раціон також крупи, насіння соняшнику, страви з ріпи і проростки пшениці.


Полуниця
Перше, про що ви думаєте, підхопивши застуду – це продукти, багаті на вітамін С, наприклад, апельсини. Але Гротто стверджує, що протихворобні властивості цього антиоксиданту досить спірні. Деякі дослідження доводять, що саме полуниця може зменшити інтенсивність і тривалість застуди та грипу, а тому варто спробувати, навіть незважаючи на високу ціну цього продукту в зимовий час. Одна чашка цих ягід забезпечує 160 відсотків денної норми.

Солодка картопля
Бета-каротин покращує захисні властивості організму. Він грає важливу роль в розвитку імунної системи клітин і допомагає нейтралізувати шкідливі токсини. Солодка картопля (вона ж батат) та інші продукти помаранчевого кольору, такі як морква, гарбуз, яєчні жовтки і мускусні дині, є відмінним джерелом цієї речовини.







Немає коментарів:

Дописати коментар