Свіжі овочі та ягоди прямо з грядки, фрукти зі свого садку — такі наші традиційні уявлення про головні джерела всіх вітамінів. Забудьте про це! — радять вчені і пропонують 10 корисних та подекуди несподіваних порад, які допоможуть вам в пошуках вітамінів в цьому та наступних сезонах.
За даними японського
Інституту харчування, урожайні сорти овочів та фруктів, вирощені з добривами та
інтенсивним поливом, містять в 10–20 разів менше вітаміну С і каротину, ніж
плоди дикорослих рослин того ж виду.
Овочі та фрукти
служать джерелом тільки трьох вітамінів: С, бета-каротину та фолієвої кислоти.
Більшість необхідних
нашому організму вітамінів міститься в крупах, бобових та продуктах тваринного
походження — м’ясі, молоці, рибі, субпродуктах.
Наш організм може
запасати тільки жиророзчинні вітаміни А, Е, D і В12, запасу решти вітамінів
організму вистачає ненадовго, так що бабусина настанова «їж вітаміни влітку,
щоб їх на зиму вистачило» не працює.
Фізіологічна потреба
сучасної людини в вітамінах сформувалась мільйони років тому. Вона залежить від
того об’єму їжі, який споживали колись наші предки. Сучасна людина не може
отримати з їжею необхідну кількість вітамінів: сьогодні вона їсть майже вдвічі
менше (в порівнянні з XIX століттям) — зменшились і наші енергозатрати, і
кількість вітамінів майже у всіх продуктах.
При виготовленні
пшеничного борошна вищих сортів втрачається до 80–90% вітамінів, які містились
в вихідному зерні. Чим більше в борошні висівок, тим більше в ньому вітамінів.
Дуже багатий на вітаміни житній хліб і пшеничний хліб з борошна грубого помелу
з висівками.
В 1867 році німецький
хімік Губер шляхом окислення виділеного із тютюну нікотину вперше отримав
нікотинову кислоту. Її вітамінний вплив виявили майже століття потому в 1940-х,
коли з’ясувалось, що вона чудово лікує пелагру (захворювання, яке розвивається
внаслідок нестачі білків і вітаміну РР. Його характерні ознаки: діарея,
дерматит, деменція). Нікотинова кислота, яка і отримала назву вітамін РР,
прекрасно виводить токсини з організму і покращує циркуляцію крові. Міститься
вона не лише в листі тютюну, але і в цілком звичайних продуктах харчування,
наприклад в м’ясі та бобових культурах.
Вітаміни в овочах і
фруктах, зірваних з грядок, при кімнатній температурі швидко руйнуються під
впливом світла і кисню. Наприклад, шпинат і петрушка, багаті на вітамін С,
втрачають його за дві доби до 80%. Якщо зелень зберігати в холодильнику, то
втрати складуть всього 8%. Так що зелень, яка пролежала пару днів на ринку,
швидше за все, майже не містить вітамінів.
Цілі овочі, фрукти і
зелень містять набагато більше вітамінів, ніж нарізані, натерті або
нашатковані. В процесі різки витікає сік, а з ним і вітаміни. Крім того, фрукти
і овочі швидко втрачають вітаміни на світлі і без холодильника.
При варці картоплю потрібно
занурювати тільки в киплячу воду. Якщо починати готувати в холодній воді, то
через більшу тривалість обробки руйнується 35% вітамінів. Для збереження
максимального числа вітамінів картоплю краще за все запікати в мундирі.
Немає коментарів:
Дописати коментар