середу, 8 травня 2013 р.

Димчастий леопард


Димчастий леопардЯкщо вам колись заманеться розгулювати по дрімучим тропічним лісам Південно-Східної Азії, будьте готові побачити серед гнучких гілок дуріану або в густій кроні тикового дерева силует великої граціозної кішки. Її густа коричнево-жовта шерсть прикрашена незвичайним візерунком з округлих плям різної форми - світлих в центрі і майже чорних по краях. Це димчастий леопард - яскравий представник родини котячих, тварина рідкісної краси та пластичності.


Димчастий леопардДимчастий леопард, ймовірно, найбільший звір серед кішок середніх розмірів. Маса його тіла становить від 20 до 30 кг, тулуб без хвоста має довжину 60-95 см і своїми розмірами він нагадує вгодованого лабрадора. На його сильних укорочених лапах знаходяться широкі мозолисті стопи, які допомагають леопарду спритно підійматися навіть на гладкоствольні дерева. Взагалі, ці спритні кішки іноді демонструють справжні чудеса еквілібристики, легко пересуваючись по горизонтальних гілках вниз головою або швидко спускаючись до землі з самого вершечка стовбура.

Димчастий леопардХвіст димчастого леопарда заслуговує окремих слів: це практично п'ята нога і справжня гордість великої плямистої кішки. Довжина густо покритого хутром хвоста іноді навіть перевищує розмір тіла, і завдяки цьому подарунку природи леопарду вдається вправно балансувати серед заростей чагарників або густих гілок тропічних дерев, де він і полюбляє проводити «дозвілля» та полювати.
Димчастий леопардЯкщо ви застанете димчастого леопарда в момент полювання, його зовнішність буде нагадувати нерухому статую з притиснутими вухами, напруженим загривком і зосередженим поглядом. Але вже через секунду застигла картинка раптом прийде в рух - потужні задні лапи пружно відштовхнуться від гілок, і кішка зробить граціозний стрибок, який більше нагадує політ.

Димчастий леопардОдним точним рухом невдачливий олень або кабан буде збитий з ніг і стане законною здобиччю леопарда. Втім, шанс потрапити в меню димчастого леопарда мають не тільки великі парнокопитні, а й птахи, рептилії та риби.
Важко повірити, але цей сильний хижак, від грізного реву якого пробігає холодок по спині, вміє і ніжно муркотіти - зовсім як звичайна домашня кицька. У цьому «винна» під'язикова кістка димчастого леопарда.

Димчастий леопардВід інших кішок його відрізняє незвичайна, подовжена форма черепа, і ікла, які значно більші, ніж у будь-яких інших представників родини котячих. Він має гострий зір, відмінно бачить як вдень, так і в сутінках. Ця кішка - не лише відмінний акробат, вона ще й чудовий плавець, якому не важко подолати солідний водний простір і осісти на якомусь відокремленому острівці.
Димчастий леопард - одинак. Він уникає товариства, і тільки в сезон розмноження - з березня по серпень - ці красиві тварини формують один з одним ніжні пари.

Через 90 днів вагітності самка ховається в дуплі дерева, де і народжує своє вкрите сірувато-жовтим хутром потомство – безпорадне та дуже миле. У посліді може бути до п'яти дитинчат, вагою від 150 до 270 г кожен.
Вже через кілька тижнів після народження кошенята починають проявляти надзвичайну активність, а до віку 9 місяців малюки зовсім дорослішають і готові почати самостійне життя.

Але наскільки б поспішно і активно не обзаводилися димчасті леопарди потомством, їм не наздогнати людину, яка знищує красивих тварин з куди більшою швидкістю. До гонитви представників розумної двоногої раси за цінним хутром димчастого леопарда додалася ще й вирубка тропічних лісів, в результаті чого один з чотирьох підвидів найкрасивіших тварин вже зник з поверхні планети. Під загрозою зникнення перебувають і три інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар